Promootion pukeutumisohjeet

Promootio ei ole pelkästään juhla, vaan myös eräänlainen näytelmä. Se on rituaali, joka konkretisoi promovoitavien valmistumisen myötä tapahtuvaa siirtymää ylioppilaasta maisteriksi tai väitöskirjan tekijästä tohtoriksi. Näytelmään kuuluvat roolien, repliikkien ja näyttämön lisäksi tietenkin myös roolivaatteet. Roolin mukainen pukeutuminen tekee näkyväksi yhteenkuuluvuuden oman ryhmän sisällä ja samalla erottaa ryhmät toisistaan. Pukeutuminen tuottaa yhteishenkeä ja tunnelmaa. Promootiossa on myös monia liikkuvia kuvioita, joista puvut tekevät visuaalisesti näyttäviä.

Promootiossa promovendien jakautuminen maistereihin ja tohtoreihin näkyy väreissä. Maistereiden väri on valkoinen ja tohtoreiden musta. Miehet pukeutuvat frakkiin, joten värit näkyvät naispuolisten promovendien, seppeleensitojattarien ja miekanhiojattarien puvuissa. Musta ja valkoinen on varattu promovendien käyttöön, minkä vuoksi muiden vieraiden tulee pukeutua värilliseen pukuun (lukuun ottamatta promootioaktia). Ennen aktipäivää myös promovendit pukeutuvat värilliseen pukuun.

Tällä sivulla on tietoa pukeutumisesta kussakin promootiotilaisuudessa, ohjeet valtiollisten ja akateemisten kunniamerkkien ja virkapukujen käytöstä sekä yleisiä huomioita pukeutumisesta. Pukeutumisohjeita noudatetaan kaikissa promootion tilaisuuksissa. Tarkat tiedot akateemisista arvomerkeistä promovendeille ja ohjeet niiden hankkimiseksi ovat Akateemiset arvonmerkit -sivulla.

Muodollisimpien tilaisuuksien – seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisten, promootioaktin ja -päivällisten sekä tanssiaisten – osalta tarkat pukeutumisohjeet on lisäksi koottu tiivistetysti sivun lopussa olevaan taulukkoon. Pukeutumisohjeet ovat erikseen promovendeille, heidän seuralaisilleen sekä promootion kutsuvieraille. Voit tarkastella em. pukeutumisohjetaulukkoa myös PDF-versiona.

Huom. Vaikka ohjeet on annettu naisille ja miehille erikseen, promovendit seuralaisineen voivat noudattaa kumpaa tahansa pukeutumisohjeistusta. Toivomme kuitenkin, että valittua ohjeistusta noudatetaan yhdenmukaisesti läpi promootiotapahtumien. Pukeutumisesta voi kysyä tarkemmin promootiosihteeriltä tai promootiotoimikunnalta.

Mikäli sinulta uupuu vielä promootiossa tarvittavia asusteita, muista tarkistaa keräämämme juhlapukutarjoukset promovendeille.

Alkuperäinen ohje: Tiina Metso, 2005.

Floran päivä

Päivän pukeutumiseen kuuluu perinteen mukaisesti ylioppilaslakki. Floranpäivän brunssille pukeudutaan keväisesti, ja sateen sattuessa kukanpäivää juhlistetaan sisätiloissa. Päälinjana voi kuitenkin pitää keväistä ja iloista, varsinkin naisilla.

Naiset pukeutuvat keväisesti jakku- tai housupukuun, leninkiin tai yhdistelmäasuun.

Miehet pukeutuvat pukuun tai yhdistelmäpukuun, jonka väri voi olla tummempi tai keväisen vaaleampi. Tummankin puvun ilmettä voi keväistää ja keventää iloisen värisellä solmiolla tai paidalla.

Seppeleensitojaiset ja miekanhiojaiset

Seppeleensitojaiset ja miekanhiojaiset päivällisineen aloittavat varsinaisen promootion, mutta ovat kuitenkin naispromovendien ja -seuralaisten osalta tiukan musta-valkean värikoodin ulkopuolella. Päivän aikataulusta johtuen promovendit seuralaisineen pukeutuvat samoihin asuihin koko päivän ja illallisten ajan.

Naiset

Naisten juhla-asu on pitkä iltapuku, jonka väri ei kuitenkaan saa olla musta tai valkoinen. Osa asusta voi olla musta tai valkoinen, mutta puvun päävärin on oltava joku muu.

Perusiltapuku on täyspitkä, ja sen avonaisuus on täysin kantajan maun mukainen. Täysin umpinainen ja pitkähihainen iltapuku voi olla keväiseen juhlaan liian ankea.

Miehet

Miehet pukeutuvat frakkiin valkoisin liivein. Tarkemmat frakkiohjeet löydät listan viimeisestä kohdasta ennen pukeutumisohjetaulukkoa.

Promootioakti

Promovendit seuralaisineen

Naisten yleiset ohjeet

Naisten aktipuvulla on tarkat perinteiset säännöt, joita on syytä noudattaa, sillä varsinkin valkeiden pukujen rivistössä kaikki poikkeavuudet pistävät silmään. Mustien pukujen rivistöön on helpompi sulautua.

Promootioakti on juhlallinen tilaisuus ja tämä näkyy myös vaatetuksessa. Puku itsessään on vain tausta maisterin ja tohtorin tunnuksille, siksi puvulle on asetettu tarkkoja rajoituksia mallin ja materiaalien osalta.

Naisten aktipuvut ovat umpinaisia. Umpinaisuudella tarkoitetaan sitä, että puvussa on ranteisiin asti ulottuvat hihat sekä umpinainen etuosa ja selkämys. Sopiva kaula-aukon koko löytyy klassisesta Chanel-jakusta tai perusmallisesta t-paidasta. Puvun selkäpuolen tulee myös olla umpinainen, eikä esimerkiksi venekaulus saa paljastaa olkapäitä. Avonaisemmasta puvusta saadaan aktikelpoinen umpinainen puku helpoimmin vaihdettavalla yläosalla tai erillisellä jakulla.

Naisten aktipuvut ovat täyspitkiä. Puvun on tällöin ulotuttava peittämään nilkan ulkosyrjällä oleva kehräsluu. Puvun ei tarvitse ulottua maahan asti, sillä silloin kompastumisvaara kasvaa. Kapea tai kapeahko hame on käytännöllisempi kuin leveä, myös laahuksia kannattaa aktipuvussa välttää. Puku päällä on kyettävä nousemaan ja laskeutumaan portaita arvokkaasti. Pitkiä halkioita puvun takana on syytä varoa, sillä parnassolle kiivetessä liian korkealle jatkuva halkio paljastaa aivan liikaa.

Aktipuvun materiaaliksi ei sovi läpinäkyvä tai koristeltu kangas. Hyvä testi sopivuuden määrittelyyn saadaan katsomalla näkyvätkö alusvaatteet tai esimerkiksi käsivarrella oleva laastari kankaan läpi. Kankaassa ei myöskään saa olla värillisiä tai metallikirjailuja, kankaan väriset kohokirjailut taas ovat sopivia. Kankaassa ei saa olla irrallisia koristeita, kuten kiviä, metallikoristeita tai paljetteja. Puvun koristeluun ei käytetä turkiksia.

Sopivat kengät ovat mukavat ja matalahkot. Parhaat aktikengät eivät paina eivätkä hankaa, ja niissä on hyvä kävellä portaissa. Kenkien tulisi olla umpinaiset sekä kärjestä että kannasta, avoimet sandaalit eivät ole riittävän juhlavia. Kannattaa muistaa että kaikkien kengät näkyvät parnassolle kiivettäessä.

Aktipukuun kuuluvat hansikkaat. Naisten aktiasuun kuuluvat hansikkaat, jotka peittävät ranteen niin että paljasta ihoa ei ole näkyvissä. Hansikkaiden pituudella ei muuten ole väliä. Parhaat hansikkaat ovat yksinkertaiset ja koristeettomat, pitsihansikkaat eivät ole sopivat. Hansikkaissa tulee olla kaikki sormet ja niiden on peitettävä kämmenselkä.

Aktipukuun eivät kuulu korut. Asun ollessa yksinkertaisen tyylikäs eivät runsaat korut kuulu asiaan. Varsinkin suuret ja huomiota herättävät korut ovat ristiriidassa asun luonteen kanssa. Pieni kaulakoru ja hillityt nappikorvakorut ovat sopivimpia. Varsinkin maisteripromovendien kannattaisi ehkä karsia runsaita sormuksia ainakin aktin ajaksi, jotta uusi sormus saisi ansaitusti huomiota. Vihkisormukset ovat luonnollisesti korurajoitusten ulkopuolella.

Aktipukuun ei kuulu minkäänlaista laukkua. Aktipuvun arvokkuuteen ei kuulu minkäänlainen laukku. Pakolliset pikkuesineet, kuten nenäliina, on piilotettava vaikkapa pukuun ommeltuun salataskuun.

Naispuoliset maisteripromovendit ja seppeleensitojattaret
Maisteripromovendien ja seppeleensitojattarien asut ovat kaikissa tilaisuuksissa samanlaisia. Tämän ryhmän pukeutumisväri on valkoinen, eivätkä muut promootioon osallistuvat naiset saa pukeutua samaan väriin.

Pukujen väri on valkoinen. Ei luonnonvalkoinen, ei kermanvalkoinen, vaan puhtaan valkoinen. Hyvä testi kankaan värin varmistamiseksi on helppo: tavallinen valkoinen kopiopaperiarkki asetetaan kankaan viereen. Jos kangas ei näytä paperiin verrattuna
valkoiselta, se ei ole valkoinen.

Valkoisen sävyn ohjeistaminen voi tuntua turhalta, mutta kun muistetaan että promootiossa on kymmeniä valkoisia pukuja vieri vieressä niin jokainen poikkeava väri pistää kokonaisuudesta silmään ja voi aiheuttaa kantajalleen ikävän olon. Valkoinen puku on osa perinnettä, ja kun väri on varmasti valkoinen on paljon helpompi keskittyä itse asiaan eli juhlimiseen.

Aktiasuun kuuluvat valkoiset hansikkaat, jotka peittävät ranteen niin että paljasta ihoa ei ole näkyvissä. Parhaat hansikkaat ovat yksinkertaiset ja koristeettomat, pitsihansikkaat eivät ole sopivat. Jälleen kannattaa kiinnittää huomiota valkoisuuteen, jotta hansikkaat sopivat yhteen puvun kanssa eivätkä erotu esimerkiksi keltaisempina.

Naispuoliset tohtoripromovendit, miekanhiojattaret sekä riemutohtorit ja -maisterit
Tohtoripromovendien ja miekanhiojattarien asut ovat kaikissa tilaisuuksissa samanlaisia. Tämän ryhmän pukeutumisväri on musta, eivätkä muut promootioon osallistuvat naiset saa aktia lukuun ottamatta pukeutua samaan väriin. Poikkeuksen muodostavat riemutohtorit ja -maisterit.

Pukujen väri on musta. Mustan määritteleminen tuntuu helpommalta kuin valkoisen, ja sitä se onkin. Mutta silti mustassa on sävyjä, ja siksi erilaisia mustia kannattaakin verrata keskenään. Sävyjen erot johtuvat taittoväreistä, ja siksi mustatkin kankaat voivat erota selvästi toisistaan.

Aktipukuun kuuluvat hansikkaat. Naisten aktiasuun kuuluvat mustat hansikkaat, jotka peittävät ranteen niin että paljasta ihoa ei ole näkyvissä. Parhaat hansikkaat ovat koristeettomat ja yksinkertaiset, pitsihansikkaat eivät ole sopivat.

Miespuoliset promovendit ja seuralaiset

Miespuoliset maisteri- ja tohtoripromovendit, seppeleensitojat ja miekanhiojat pukeutuvat kaikissa tilaisuuksissa samojen ohjeiden mukaisesti.

Päivätilaisuudessa frakin kanssa käytetään mustaa liiviä. Aktissa miespuolisten tohtori- ja
maisteripromovendien asuun kuuluvat valkoiset hansikkaat, joita käytetään myös iltaisin. Ei taskuliinaa. Tarkemmat frakkiohjeet löydät listan viimeisestä kohdasta ennen pukeutumisohjetaulukkoa.

Muut vieraat (esimerkiksi sukulaiset)

Aktia seuraamaan tuleville ihmisille on omat pukeutumisohjeet, joita yhtenäisyyden vuoksi olisi suotavaa noudattaa.

Naisvieraat
Naisvieraiden pukeutuminen perustuu samoihin ohjeisiin kuin naispromovendien: pitkä, pitkähihainen ja umpinainen. Suositeltavin väri on musta, myös muut tummat sävyt käyvät.

Tilanteen luonteeseen eivät sovi lyhythelmaiset ja -hihaiset tai avoimet asut, erittäin vaaleat ja kirkkaat kuosit tai kirjavat materiaalit. Pyrkimys on arvokkaaseen ja hillittyyn asuun. Housupuku käy.

Kirkkoon vievään kulkueeseen osallistuvien vieraiden tulisi jättää laukut vaatesäilytykseen. Muutenkin erityisesti suurikokoisia laukkuja olisi syytä välttää juhlasalissa.

Miesvieraat
Miesvieraiden pukeutumisvaihtoehdot ovat frakki, tumma puku ja erilaiset virkapuvut tai univormut.

Tarkemmat frakkiohjeet löydät listan viimeisestä kohdasta ennen pukeutumisohjetaulukkoa. Tärkeintä on muistaa, että päivätilaisuudessa frakin kanssa käytetään mustaa liiviä. Solmuke on aina valkoinen, eikä paidan nappejakaan vaihdeta. Vieraat eivät käytä päivätilaisuudessa hansikkaita.

Tumman puvun kanssa tulisi käyttää hillittyä tummasävyistä solmiota, ei kuitenkaan mielellään surujuhlaan viittaavaa täysin mustaa.

Univormujen ja virkapukujen osalta ohjeet löytyvät eri alojen omista ohjeistoista.

Tohtorinhatut
Promootion tohtorivieraat voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella, ja asetetaan päähän kun promoottori asettaa oman hattunsa päähänsä. Myös ulkomaalaiset tohtorinhatut ovat sallittuja.

Promovendien seuralaiset (eli seppeleensitojat ja miekanhiojat) eivät käytä tohtorinhattua missään promootion tapahtumassa, vaan antavat promovendiseuralaisen tuoreille akateemisille arvonmerkeille niiden ansaitseman huomion.

Promootiopäivälliset

Juhlallisen aktin jälkeen päivä jatkuu promootiopäivällisillä, joissa ohjelmaan kuuluvat perinteiset puheet sekä promootiorunon esitys. Päivälliset ovat rauhalliset ja juhlavan arvokkaat, vaikka viime aikoina niihin on usein kuulunutkin yhteislaulua. Laulut ovat kuitenkin tyyliin sopivia.

Vastavihityt naismaisterit ja -tohtorit, seppeleensitojattaret, miekanhiojattaret sekä riemumaisterit ja -tohtorit

Maisteri- ja tohtoriryhmät pukeutuvat illalla valkoiseen ja mustaan, kuten päivällä aktissakin. On hyvin yleistä, että naiset osallistuvat päivällisille päiväjuhlassa käyttämässään asussa. Puku on jälleen täyspitkä, ja mieluummin umpinainen tai ainakin hillitysti avokaulainen. Laajat kaula-aukot ja avoimet selkämykset eivät kuulu promootiopäivällisille. Myös hieman vajaamittaiset hihat ovat sopivia.

Muut naisvieraat

Naisvieraat pukeutuvat päivällisille seppeleensitojaisten ja miekanhiojaisten sekä tanssiaisten periaatteiden mukaisesti. Puku on jälleen täyspitkä, ja mieluummin umpinainen tai ainakin hillitysti avokaulainen. Laajat kaula-aukot ja avoimet selkämykset eivät kuulu
promootiopäivällisille. Myös hieman vajaamittaiset hihat ovat sopivia.

Naisvieraiden puvut ovat värillisiä siten, että niiden päävärinä on oltava joku muu kuin musta tai valkoinen. Mustat ja valkoiset tehosteet ovat sallittuja, kuten muissa tilaisuuksissakin. Mutta ideaalinen tilanne olisi että vieraat eivät käyttäisi mustaa tai valkoista ollenkaan asuissaan.

Miehet

Miesten tulee muistaa, että iltajuhlaa varten frakin musta liivi on vaihdettava valkoiseen. Tarkemmat frakkiohjeet löydät listan viimeisestä kohdasta ennen pukeutumisohjetaulukkoa.

Seppeleet

Tuoreet maisterit ja riemumaisterit käyttävät seppelettään myös päivällisillä.

Tohtorinhatut ja miekat

Promootiopäivällisillä voivat kaikki tohtorit käyttää hattuaan. Vanhat tohtorit voivat myös jättää hattunsa vaatesäilytykseen. Useat käyttävät tätä mahdollisuutta hyväksi sillä tohtorinhattu on lämmin ja melko epämukavakin päähine lämpimässä iltajuhlassa. Nuoret
tohtorit pitävät miekan mukanaan. Promovendien seuralaiset (eli seppeleensitojat ja miekanhiojat) eivät käytä tohtorinhattua missään promootion tapahtumassa, vaan antavat promovendiseuralaisen tuoreille akateemisille arvonmerkeille niiden ansaitseman huomion.

Retkipäivä

Retki on promootion vapaamuotoisin osa, ja se heijastuu myös rennossa pukeutumisessa. Asun voi valita hyvinkin vapaasti, kuitenkin niin, että se sopii yhteen ylioppilaslakin tai vaihtoehtoisesti teekkarilakin kanssa. Asun ei siis tulisi olla liian vapaamuotoinen tai urheilullinen.

Mukavia asuja ovat miehillä esimerkiksi samettihousut tai puuvillahousut, reilu siisti neule ja kauluspaita sekä vaikkapa öljykangastakki. Kokopuku on tilaisuuteen liian muodollinen, mutta yhdistelmäpuku on hyvä valinta. Farkut ja mainosvaatteet eivät sovi yhteen tilaisuuden luonteen ja päässä olevan ylioppilaslakin kanssa.

Naisilla jakkupuvut ja leningit voivat olla liian muodollisia, mukava hame ja neule ovat hyvä yhdistelmä. Naiset voivat pukeutua myös siisteihin housuasuihin, farkkuja välttäen.

Tanssiaiset

Tanssiaisissa kaikki vieraat käyttävät valtiollisia kunniamerkkejä niistä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Promovendit ja heidän seuralaisensa eivät käytä akateemisia kunniamerkkejä tai tunnuksia. Tämän rajoituksen tarkoituksena on korostaa vastasaatuja tohtorin ja maisterin tunnuksia – laakeriseppeleitä ja tohtorinhattuja ja -miekkoja, joita pidetään myös tanssiaisissa.

Muut vieraat voivat halutessaan käyttää akateemisia ansio- ja kunniamerkkejä eli ylioppilaskunta-, osakunta- ja ainejärjestönauhoja sekä niihin liittyviä harrastus-, ansio- ja kunniamerkkejä.

Tuoreet naismaisterit ja tohtorit, seppeleensitojattaret, miekanhiojattaret sekä riemumaisterit ja -tohtorit

Tanssiaisissa naispuoliset maisterit, tohtorit ja seuralaiset noudattavat omia värejään. Maisterit ja seppeleensitojattaret pukeutuvat edelleen valkoiseen, tohtorit ja miekanhiojattaret mustaan.

Tanssiaiset tarjoavat naisille mahdollisuuden loistaa ja hehkua puvuissaan. Umpinaiset aktipuvut vaihtuvat avonaisiin ja laajahelmaisiin pukuihin, tai pysyvät kapean linjakkaina.
Naiset voivat siis osallistua tanssiaisiin samassa asussa kuin aktiin, tai vaihtaa asua täydellisesti.

Hääpuvun uudelleenkäyttöön tanssiaispukuna kannattaa kiinnittää huomiota, sillä useat morsiuspuvut eroavat tyyliltään kovastikin muista iltapuvuista.

Tanssiaisasuun kuuluvat yhä hansikkaat, joiden pituus riippuu puvun mallista. Tanssiaisissa voi käyttää iltalaukkua, joka on kuitenkin jätettävä pois tanssittaessa. Perusteena on käytännöllisyys, sillä ilman laukkua on helpompi tanssia ja tanssiminenkin sujuu tyylikkäämmin. Varsinkin tuoreet tohtorit tarvitsevat ainakin yhden käden miekan ja helmojen hallintaan.

Miehet

Miehet pukeutuvat frakkiin, valkoisin liivein. Jos päivätilaisuuksissa ja päivällisillä on käytetty ohutpohjaisia nahkakenkiä, on nyt aika vaihtaa jalkaan kiiltävät lakerikengät.

Tanssiaisissa miehen asuun kuuluvat myös valkoiset hansikkaat, niistä on iloa varsinkin tanssittaessa. Tarkemmat frakkiohjeet löydät listan viimeisestä kohdasta ennen pukeutumisohjetaulukkoa.

Muut tanssiaisvieraat

Naiset

Tanssiaisissa musta ja valkoinen on varattu vastapromovoitujen maisterien ja tohtorien sekä seppeleensitojattarien ja miekanhiojattarien pukujen väreiksi. Muut vieraat voivat käyttää mustaa ja valkoista vain osassa pukuaan, ei kuitenkaan päävärinä. Juhlapuku eli pitkä iltapuku on täyspitkä, ja väriltään muu kuin musta tai valkoinen. Puvun avonaisuus tai umpinaisuus on täysin vapaasti valittavissa. Iltapukuun ei välttämättä kuulu hansikkaita, mutta niitä voi myös käyttää. Hansikkaiden pituus ja väri riippuvat asusta.

Tanssiaisissa iltapukuun voi yhdistää juhlavia ja näyttäviä koruja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pääosa osallistujista on hillitysti pukeutuneita, jolloin joulukuusivaikutelma syntyy tavallistakin helpommin.

Tohtorinhatut ja -miekat

Vastavihityt tohtorit kantavat miekkojaan ja hattujaan myös tanssiaisissa.

Vanhat tohtorit voivat käyttää tohtorinhattuaan vain tanssiaisiin tullessaan tai halutessaan myös niiden aikana.

Officiantteja lukuun ottamatta vanhojen tohtorien juhla-asuun ei kuulu tanssiaisissa miekka.

Maisterinseppele ja -sormus

Promovoitavien maisterien ja riemumaisterien symbolista tunnusta, laakeriseppelettä, käytetään aktissa sekä sen jälkeen päivällisillä ja tanssiaisissa. Seppelettä ei käytetä seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä eikä retkellä. Seppele säilyy juhlapäivien ajan tuoreena, kun sen sumuttaa vedellä ja säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittynä jääkaapissa.

Kultaista maisterinsormusta käytetään vasemman käden etusormessa. Aktissa sormusta pidetään valkoisten hansikkaiden päällä ja aktin jälkeisissä tilaisuuksissa hansikkaiden alla. Aktia edeltävissä tilaisuuksissa sormusta ei käytetä. Muut sormukset (lukuun ottamatta vihkisormusta) tulee jättää pois, jotta maisterinsormus saa ansaitsemansa huomion.

Tohtorinhattu ja -miekka

Tohtoripromovendit käyttävät hattua ja miekkaa promootioaktissa sekä sen jälkeen promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa. Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä hattua ja miekkaa ei käytetä. Kirkossa jumalanpalveluksen aikana tohtorinhattua ei pidetä päässä. Sen sijaan promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa tohtorinhattua ei riisuta edes syödessä.

Tohtorinmiekka kiinnitetään vyötärölle vasemmalle puolelle. Miehet kiinnittävät miekan housujen vyötärölle. Naisten kannattaa pukua valitessaan tai teettäessään ottaa huomioon se, että miekka on painava eikä puku kestä miekan ripustamista vyötärölle. Hyvä vaihtoehto naistohtoreille on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle piilotettava vyö, johon miekka kiinnitetään. Puvun sivusaumaan on helppo jättää aukko vyötä varten. Miekan voi kiinnittää koristeelliseen kultaiseen tai huomaamattomampaan mustaan pidikkeeseen.

Promootioon vieraana osallistuvat aiemmin vihityt tohtorit voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan promootioaktiin sekä promootiopäivällisille ja tanssiaisiin, mutta miekka ei kuulu heidän juhla-asuunsa. Aktissa hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Miekanhioja(ttare)t, jotka ovat tohtoreita, eivät kuitenkaan käytä tohtorinhattua aktissa eivätkä seppeleensitoja(ttare)t käytä tohtorinhattua koko promootiossa.

Kunniamerkit

Promootioaktissa ja promootiopäivällisillä käytetään valtiollisia kunniamerkkejä niistä annettujen ohjeiden mukaisesti. Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä tai osakunta- ja muita nauhoja ei käytetä.

Tanssiaisissa käytetään valtiollisia kunniamerkkejä. Vastavihityt maisterit ja tohtorit eivät käytä tanssiaisissa mitään akateemisia merkkejä, mutta muut vieraat voivat halutessaan niitä käyttää.
Valtiollisia ja akateemisia merkkejä ei kuitenkaan saa käyttää yhtäaikaisesti, vaan on valittava jommatkummat.

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä sekä retkellä ei käytetä kummankaanlaisia kunniamerkkejä.

Miekanhiojia ja seppeleensitojia suositellaan myös jättämään omat akateemiset kunniamerkkinsä pois – tarkoitus on juhlistaa vastavihittyjä promovendejä ja antaa heidän loistaa.

Virkapuvut

Virkapuvun käyttöön oikeutettu henkilö voi kaikissa promootiotilaisuuksissa käyttää virkapukuaan. Tällöin on noudatettava asianomaisen virkapuvun käytöstä annettuja määräyksiä. Promovendit eivät kuitenkaan voi käyttää muuta kuin papillista virkapukua, muille myös muunlaisen virkapuvun (esim. puolustusvoimien, poliisin tai pelastusalan puvun) käyttö on sallittua. Oman ryhmän yleinen pukeutumisväri on kuitenkin syytä ottaa huomioon: esimerkiksi naispuolisten maisteripromovendien ja seppeleensitojattarien, jotka muuten pukeutuvat valkoiseen, ei ole suositeltavaa etenkään aktissa käyttää mustaa papin virkapukua.

Frakkiohjeet

Frakin mustat osat ovat hännystakki ja housut sekä päivätilaisuuksissa käytettävä liivi.

Valkoisiin osiin kuuluu paita, jonka etumus on sileä – kaikki röyhelö- ja laskospaidat ovat smokin asusteita. Muita valkoisia osia ovat valkoinen liivi iltatilaisuuksia varten sekä rusetti, joka on aina poikkeuksetta valkoinen. Vanhoissa liiveissä on usein selän peittävä malli, uudemmissa taas selkäosa puuttuu. Valkoisen liivin voi korvata valkoisella frakkivyöllä, jota kutsutaan myös nimellä cummerbund.

Sukat ovat mustat, olkaimet käytännön syistä valkoiset.

Kengät ovat tiukimman etiketin mukaan päivätilaisuuksissa sileää mustaa nahkaa, ja iltaisin kiiltävät lakerikengät. Mikään ei kuitenkaan estä tulemasta päivätilaisuuteen kiiltonahkakengissä.

Hansikkaat ovat juhla-asuissa valkoiset, mustat kuuluvat vain hautajaisiin. Hansikkaat voivat olla kangasta, neulosta tai nahkaa, mieluimmin pehmeää silo- eli glacénahkaa.

Napit paidassa ovat yleensä kultaa, helmiäistä tai niiden yhdistelmä. On hyvä muistaa, että tummat tai peräti mustat paidannapit kuuluvat hautajaisasuun. Liivin napit ovat helmiäistä.

Kalvosinnappien tulisi olla juhlavat, muuten niiden valinta on vapaa.

Kello frakin kanssa on taskukello, rannekello ei kuulu juhla-asuun. Taskukello sijoitetaan housujen taskuun, ei missään tapauksissa ketjuissa vatsan yli.

Frakin kanssa parhaiten sopiva päällysvaate on tumma takki tai viitta. Jos käytetään kaulahuivia, on se valkoinen.


Pukeutumisohjetaulukko (PDF)

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivä Promootioakti ja jumalanpalvelus/tunnustukseton tilaisuus Promootiopäivälliset, promootiotanssiaiset
Maisteripromovendi, nainen Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen valkoinen pitkä puku, valkoiset hansikkaat ja kengät, seppele ja sormus Valkoinen pitkä iltapuku, valkoiset hansikkaat ja kengät, seppele ja sormus
Maisteripromovendi, mies Frakki, valkoinen liivi, mustat lakerikengät Frakki, musta liivi, valkoiset hansikkaat, mustat nahkakengät, seppele ja sormus Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät, seppele ja sormus
Maisterin seppeleensitojatar (avec) Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen valkoinen pitkä puku, valkoiset hansikkaat ja kengät Valkoinen pitkä iltapuku, valkoiset hansikkaat ja kengät
Maisterin seppeleensitoja (avec) Frakki, valkoinen liivi, mustat lakerikengät Frakki, musta liivi, valkoiset hansikkaat, mustat nahkakengät Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät
Riemumaisteripromovendi, nainen Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen musta pitkä puku, mustat hansikkaat ja kengät, seppele ja sormus Musta pitkä iltapuku, Mustat hansikkaat ja kengät, seppele ja sormus
Riemumaisteripromovendi, mies Frakki, valkoinen liivi, mustat lakerikengät Frakki, musta liivi, valkoiset hansikkaat, mustat nahkakengät, seppele ja sormus Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät, seppele ja sormus
Riemumaisterin seppeleensitojatar (avec) Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen musta pitkä puku, mustat hansikkaat ja kengät Musta pitkä iltapuku, mustat hansikkaat ja kengät
Riemumaisterin seppeleensitoja (avec) Frakki, valkoinen liivi, mustat lakerikengät Frakki, musta liivi, valkoiset hansikkaat, mustat nahkakengät Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät
Tohtoripromovendi/
riemutohtoripromovendi, nainen
Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen musta pitkä puku, mustat hansikkaat ja kengät, tohtorinhattu ja miekka Musta pitkä iltapuku, mustat hansikkaat ja kengät, tohtorinhattu ja miekka
Tohtoripromovendi/
riemutohtoripromovendi, mies
Frakki, valkoinen liivi, mustat lakerikengät Frakki, musta liivi, valkoiset hansikkaat, mustat nahkakengät, tohtorinhattu ja miekka Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät, tohtorinhattu ja miekka
Tohtorin miekanhiojatar (avec) Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen musta pitkä puku, mustat hansikkaat ja kengät Musta pitkä iltapuku, mustat hansikkaat ja kengät
Tohtorin miekanhioja (avec) Frakki, valkoinen liivi, mustat lakerikengät Frakki, musta liivi, valkoiset hansikkaat, mustat nahkakengät Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät
Naisvieras Värillinen pitkä iltapuku Peittävä pitkähihainen musta pitkä puku (housupuku käy), mustat kengät Värillinen pitkä iltapuku
Miesvieras Frakki, valkoinen liivi Frakki, musta liivi tai musta puku, mustat nahkakengät Frakki, valkoinen liivi, valkoiset hansikkaat, mustat lakerikengät