Akateemiset arvomerkit

Jokainen promootioon osallistuva huolehtii itse maisterinsormuksen tai tohtorinhatun ja -miekan hankkimisesta. Tohtoripromovendi ei voi osallistua promootioaktiin ilman tohtorinhattua ja -miekkaa eikä maisteripromovendi ilman sormusta. Niitä ei välttämättä tarvitse ostaa, vaan ne voi halutessaan myös lainata. Ainoastaan promootiossa promovoiduilla maistereilla ja tohtoreilla on oikeus käyttää akateemisen arvon merkkejä.

Lisätietoja muista promootiossa käytettävistä asusteista ja kunniamerkeistä löydät pukeutumisohjeista.

Tohtorinhattu

Suomalainen tohtorinhattu muistuttaa silinteriä. Hatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kultainen tunnus. Perinteisesti hatun väri on musta, vihreä, punainen tai violetti, mutta eri tieteenaloilla on hatuille myös omat värinsä. Hattu tehdään mittatilaustyönä.

Promootioaktissa myös vieraina ja kutsuvieraina olevat tohtorit käyttävät tohtorinhattua. Hattu tuodaan saliin vasemmassa kädessä, lyyra eteenpäin, ja se painetaan päähän ja otetaan päästä samanaikaisesti promoottorin kanssa. Vastavihityt tohtorit käyttävät hattua myös päivällisillä, illallisilla ja tanssiaisissa; muut tohtorit voivat käyttää hattua näissä tilanteissa halutessaan. Yleissääntö hattua käyttäville on, että se on päässä aina silloin, kun promoottorillakin.

HUOM! Promovendien seuralaiset (eli seppeleensitojat ja miekanhiojat) eivät käytä tohtorinhattua missään promootion tapahtumassa. Näin seuralaiset antavat promovendiseuralaisen tuoreille akateemisille arvonmerkeille niiden ansaitseman huomion.

Tohtorinmiekka

Promootioissa käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa. Miekkaan kuuluu itse miekka, tuppi sekä musta tai kultainen pidike. Lisäksi miekkaan voidaan kiinnittää yliopiston kultainen tunnus. Miekkaa kannetaan perinteisesti vasemmalla puolella. Miehet pitävät miekkaa pidikkeessä, jota varten housuihin ommellaan esimerkiksi tukeva lenkki. Miekka pysyy tukevasti paikallaan tupen holkissa olevan haan avulla.

Myös naispuolisella tohtorilla tulee olla miekka. Naiset voivat käyttää luovuutta miekan kantamisen suunnittelussa, sillä yleensä juhlapukujen materiaali ei kestä miekan suoraa kiinnitystä. Miekka voidaan kiinnittää esimerkiksi yli olan kannettavaan mustaan silkkinauhaa, hameen vyöhön saumaa purkamalla tai sen ripustus voidaan kaksiosaisessa asussa piilottaa yläosan helman alle. Miekkaa voi myös pitää kädessä, ellei halua kantaa sitä asuun kiinnitettynä.

Miekan voi halutessaan myös lainata. Tohtoripromovendi ei kuitenkaan voi osallistua promootioaktiin tohtoripromovendina ilman tohtorinmiekkaa. Lainamiekaksi kelpaa myös muiden tiedekuntien, suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tohtorinmiekat, jotka ovat virallisia siviilimiekkoja. Tohtorinmiekan voi hankkia myös ilman promootiota. Miekkaan kaiverretaan nimi sekä väitöstilaisuuden tai promootion päivämäärä.

Maisterinsormus

Kultainen maisterinsormus on ollut akateemisen arvon merkki jo 1800­-luvulta. Promootiotilaisuudessa promovendit käyttävät maisterinsormusta hansikkaiden päällä. Kaikissa muissa akateemisissa juhlissa maisterinsormusta pidetään hansikkaan alla muiden sormusten tavoin. Sormusta pidetään vasemman käden etusormessa. Aktissa maisterinsormuksen ei tarvitse olla virallinen maisterinsormus; tilaisuuteen käy myös mikä tahansa kultainen / kullan värinen sormus, tai maisterinsormuksen voi lainata promootion ajaksi. Sormuksen ei myöskään tarvitse mahtua sormen ”juureen” asti, vaan sitä voi käyttää rystysen kohdalla, jolloin sormusta ei tarvitse mitoittaa hanskan mukaan.

Maisterinseppele

Maisterin laakeriseppeleen valmistaa promovendin seuralainen eli seppeleensitoja(tar) seppeleensitojaisissa. Yksin promootioon osallistuvan seppeleen sitomisesta vastaa yleinen seppeleensitoja(tar) apulaisineen. Promootiotoimikunta hankkii tarvikkeet seppeleitä varten. Seppeleiden pohjanauhat eli karkaasit valmistetaan etukäteen, minkä vuoksi maisteriksi promovoitavien tulee ilmoittaa pään ympärysmittansa ilmoittautumislomakkeessa. Mitassa on syytä ottaa huomioon tuleva kampaus, jottei seppeleestä tule liian ahdasta.

Seppelettä käytetään aktin jälkeen päivällisillä sekä tanssiaisissa. Retkellä seppelettä ei kanneta.

Seppele säilyy parhaiten raikkaana, kun se sumutetaan vedellä ja säilytetään kosteaan pyyhkeeseen käärittynä jääkaapissa. Promootion jälkeen seppeleen voi kuivattaa, ja sitä varten voi tilata esim. morsiuskimppujen säilyttämiseen käytettävän kuvun. Aikaisemmin
seppele kuivatettiin usein prässättynä.

Tohtorinmiekkoja ja maisterinsormuksia valmistavat:

Au-Holmberg Oy

Tohtorinmiekat: Hinta 225 € promovendeille ja 205 € kunniatohtoreille (sis. alv). Hintaan sisältyy tohtorinmiekka (85 cm tai 95 cm) kaiverruksella, Helsingin yliopiston embleemi 24 karaatin kultauksella, vyölenkki sekä kankainen suojapussi. Toimitusvaihtoehtoina nouto Turun liikkeestä, postitus (15 €) tai toimitus yhteisesti yliopistolle toukokuussa 2016. Tilaukset tulee tehdä 31.3.2016 mennessä.

Maisterinsormus valmistettuna 14 karaatin keltakullasta, käsinkaiverrus ja säilytysrasia.

  • Sormukset kokoon 18 asti: 330 € + toimituskulut 10 €
  • Sormuskoot 18.5–20: + 20€.
  • Sormuskoot 20.5–22: + 40€.

Sormus toimitetaan postitse kirjattuna lähetyksenä tilaajalle. Sormukset tulee tilata 10.5.2016 mennessä, ja tarjous on voimassa 10.5.2016 saakka.

Tilaukset Au-Holmbergin verkkokaupasta.

02 231 6419
info@au-holmberg.fi
Itäinen Rantakatu 64,
20810 Turku
au-holmberg.fi

Oy A. Tillander Ab
Tohtorinmiekka hintaan 360 euroa (normaalihinta 495 euroa). Hintaan sisältyy miekan kaiverrus. Toimitusaika on noin 3 viikkoa. Saatavilla myös valtiotieteellisen tiedekunnan maisterinsormuksia, tiedustele!

020 7000 620
Aleksanterinkatu 17
00100 Helsinki
shop@alexandertillander.fi
alexandertillander.fi

Oy Tillander Ab
Valtiotieteellisen tiedekunnan maisterinsormukset tilattavissa, tiedustele tarkemmin alta.

044 740 3385
Keskuskatu 4,
00100 Helsinki
tillander.fi

W.K.C. Stahl- und Metallwarenfabrik
Saksalainen miekkaseppä, jonka historia ulottuu vuoteen 1573. Valmistaa kunniamiekkoja poliiseille, armeijoille ja akatemialle ympäri maailman, useamman vuoden kokemus myös suomalaisista tohtorinmiekoista. Suomalaisessa tohtorinmiekassa on yliopiston embleemi ja mukana toimitetaan huotra (säilytystuppi), kankainen suojapussi, puhdistusliina sekä alkuperätodistus. Hinta 280 € sisältää ALV:n, toimituskulut ja kaiverruksen. Tilaukset osoitteesta www.wkc-solingen.de/en/finland.

W.K.C. Stahl- und Metallwarenfabrik
Hans Kolping GmbH & Co. KG
Wittkullerstr. 140-144
42719 Solingen
Germany
Puh.: +49 (0)212 2338090

Tohtorinhattuja valmistavat:

E.R. Wahlman Oy
Suomessa mittatilaustyönä käsin valmistetut tohtorinhatut jo vuodesta 1901. Tohtorinhatun hinta: 745 euroa (sis. säilytyslaatikon ja lyyran), kunniatohtoreille -10% alennus. Kauttamme myös miekat. Päänmittauksia tehdään liikkeen aukioloaikoina ilman ajanvarausta: ma-ti klo 10-17 ja la klo 10-14.

Sofiankatu 5,
00170 Helsinki
Puh. 09 634 313
wahlmanoy@kolumbus.fi
www.wahlman.fi

Melanders Hattfabrik
Tohtorinhatun hinta 629 euroa. Päänmittauksia järjestetään Vallilan toimistolla 29.2.2016 ja 17.3.2016. Mittauksen yhteydessä tehdyssä yhteistilauksessa hatun hinta on 599 euroa.

Hatun kanssa tohtorinmiekka 350 euroa. Pelkkä miekka 370 euroa.

Tiedustelut ja varaukset:
info@melandershattfabrik.fi
0400 485 536
Nilsiänkatu 10–14 B
00510 Helsinki

Ateljee Lyolène
Modistimestari Kirsti Valtonen

Tohtorinhatun hinta 560 euroa.

Tiedustelut ja ajanvaraus:
040 532 4883
kirsti.valtonen@taloverkot.fi
Alkutie 24–26 b 13
00550 Helsinki
tohtorinhattu.net

Hattuateljee Memmu Lankila
Modistimestari Memmu Lankila

Tohtorinhatun hinta on toistaiseksi 585 euroa, sis. lyyran, laatikon sekä 24 % alv:n.

Tiedustelut ja ajanvaraus:
0400 633 799
Itäinen Teatterikuja 5
00100 Helsinki
tohtorinhattu.eu

Hattuliike Kristiina Kivelä
Modisti Kristiina Kivelä

Tohtorinhattu 560 €.

Tiedustelut ja ajanvaraus:
kristiinakivela.hat@gmail.com
Puh. 050 550 1103
Rauhankatu 12 a C
20100 Turku

Tohtorinhatut Harvest EB
Tohtorinhatun hinta on 570 euroa, tilattaessa 31.3. mennessä hatun hinta on 545 euroa. Hinta sisältää tohtorinhatun, tutkinnonmukaisen lyyran, kotelon, toimituksen, mittauksen ja alv:n. Toimitusaika 5–8 viikkoa, kiireellisenä noin 4 viikkoa. Saatavilla myös tohtorinmiekkoja.

info@harvesteb.com
doctoralhats.harvesteb.com

Päänmittaukset Helsingin keskustassa:
Suomen Pukuvuokraamo Oy
Fredrikinkatu 57
00100 Helsinki
pukuvuokraamo.fi
Ajanvaraus 010 440 1900

Liike palvelee myös laadukkaiden pukujen, juhla- ja gaala-asujen puvustamisessa ja sovituksessa promootioihin ja muihin juhlatilaisuuksiin. Tarvittaessa myös tohtorinhatun vuokrausmahdollisuus, tiedustele saatavuutta. Liikkeessä on mallihattuja nähtävillä. Yhteistyöliikkeitä päänmittaukseen myös muualla Suomessa, tiedot Harvest EB:n nettisivulla.