Promovendin ohjeet

bg

Tältä sivulta löydät yksityiskohtaisempia ohjeita ja tietoa promootion tapahtumista ja niihin valmistautumisesta. Pukeutumisohjeet ja tietoa promovendin akateemisista arvomerkeistä ovat omilla sivuillaan. Jos et löydä vastausta kysymykseesi alasivuilta tai UKK:sta, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen info@promootio2016.fi.

Promootiojuhlan kulku

Promovendit osallistuvat promootioon pääsääntöisesti puolisonsa tai muun seuralaisensa kanssa, joka on myös maisterin seppeleensitoja tai tohtorin miekanhioja. Seuralainen on promovendin daami/kavaljeeri päivällisillä ja osallistuu myös muihin juhlallisuuksiin. Promootioon voi osallistua myös ilman seuralaista. Tuolloin promootiotoimikunta vastaa maisteripromovendin maisteriseppeleen valmistamisesta ja yliairut tohtoripromovendin miekan hiomisesta.

Promootiojuhlan ohjelma alkaa Floran päivänä 13.5.2016. Varsinainen promootiojuhla on 26.­–28.5.2016. Alla on kuvattu promootiojuhlallisuuksien kulku päiväkohtaisesti.

Yleisiä ohjeita promootion tapahtumista

Aikatauluista

Ilmoitetut ajat ovat alkamisajankohtia. Tapahtumapaikoilla olisi hyvä olla läsnä hyvissä ajoin, vähintään 15 minuuttia ennen alkamisaikaa. Näin ehditte valmistautua rauhassa juhlallisuuksiin ja vältätte ruuhkat narikassa.

Valokuvaus

Valokuvaaminen aktin aikana on kielletty. Promootiotilaisuudet ovat tunnelmaltaan juhlallisia ja arvokkaita. Valokuvatessa on syytä noudattaa varovaisuutta, ettei juhlatunnelma rikkoutuisi muilta promootiojuhlijoilta. Promootiotilaisuuksia valokuvaa ammattikuvaaja, jonka ottamat kuvat julkaistaan kaikille promovendeille toimitettavassa promootiojulkaisussa. Promootiotanssiaisissa on myös mahdollisuus valokuvauttaa itsensä ja seuralaisensa. Katso tarkemmat tiedot kohdasta ”Tanssiaiset”. Promootioaktia voi lisäksi seurata suorana lähetyksenä Helsingin yliopiston UniTubessa.

Muuta muistettavaa

Ennen lähtöä promootiojuhliin kyseisen tilaisuuden pukeutumisohjeet kannattaa tarkistaa huolella. Tässä ohjeessa on lyhyet selostukset pukeutumisesta promovendien osalta. Tarkemmat ohjeet eri tilaisuuksien pukeutumisesta löydät nettisivujemme pukeutumisohjeistuksesta—ks. myös kätevä pukeutumisohjetaulukko (pdf). Muiden vieraiden, kuten aktia seuraamaan tulevien omaisten, kannattaa niin ikään tarkistaa oma pukukoodinsa kyseisestä ohjeesta. Naisilla ei useimmissa tapahtumissa voi olla käsilaukkua mukanaan, joten hakaneulat, nenäliinat ynnä muut välttämättömyydet on syytä piilottaa joko seuralaisen frakin taskuun, tai ommella omaan pukuun piilotasku.

Erityisesti aktipäivänä mukaan kannattaa varata jotain pientä energiapurtavaa, jotta jaksaa nauttia juhlallisuuksista. Tilaisuuksien aikana tulee varmasti kysyttävää käytännön asioista ja järjestelyistä. Jokaisessa tilaisuudessa on läsnä airuita, joiden tehtävänä on auttaa juhlijoita. Airuen tunnistat ylioppilaslakista ja leveästä airutnauhasta.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa ottaa mukaan roima annos promootiohenkeä!

Floran päivä 13.5.2016

Promootio käynnistyy Floran eli Kukan päivänä perjantaina 13.5.2016. Aamulla promootiotoimikunta pitää juhlallisen latinankielisen kokouksen, jossa valitaan Yleinen Seppeleensitoja(tar). Tämän jälkeen toimikunta suorittaa Yleisen Seppeleensitoja(ttare)n kosinnan tämän vanhempien läsnäollessa. Kosioretkeltä suunnataan juhlistamaan tapahtumaa Agroksenmäen holvikellariin Helsingin Hermanniin.

Juhla alkaa promovendien osalta kello 11:45 kuohuviinitarjoilulla. Juhlan aihe, eli vastavalittu Yleinen Seppeleensitoja(tar) esitellään promootioväelle. Toimikunta ja Yleinen Seppeleensitoja(tar) saapuvat kosioretkeltä Agroksenmäelle puolen päivän aikoihin, ja juhlaväki tervehtii saapujia ulkona kevätauringon paisteessa. Floran päivän juhlinta jatkuu rennon brunssin, keväisten puheiden ja musiikin merkeissä. Virallinen osuus päättyy noin klo 16, mutta juhla jatkuu vapaamuotoisena iltaan asti. Tila on esteetön.

Aikataulu:

 • 11.45 kuohuviinitarjoilu alkaa
 • 12:00 kevään juhlintaa Agroksenmäen holvikellarissa yleisen seppeleensitojan valinnan kunniaksi
 • 17:00 vapaamuotoinen iltatilaisuus bändin tahdittamana, tarjoilua
 • 21:00 tilaisuus päättyy

Saapumisohjeet & osoitteet:

Agroksenmäen holvikellari (Vanha Talvitie 14, 00580 Helsinki): Holvikellarille kuljetaan Helsingin Tukkutorin alueen porttien kautta. Lähimmäksi juhlapaikkaa pääsee busseilla 26 Hakaniemestä tai 55 Rautatientorilta (jää pois pysäkillä ”Agroksenkuja”). Metrolla saapuessa jää Kalasataman pysäkillä. Myös raitiolinjat 6 ja 8 vievät lähistölle (jää pois pysäkillä ”Lautatarhankatu”).

Ks. myös pukeutumisohjeet.

Seppeleensitojais-­ ja miekanhiojaispäivä 26.5.2016

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä valmistaudutaan seuraavan päivän aktiin ja aloitetaan promootiojuhlinta päivällisillä.

Seppeleensitojaiset klo 14:00, päärakennuksen Unicafé

Maisteripromovendit, seppeleensitojat

Päivän aloittavat seppeleensitojaiset yliopiston päärakennuksen Unicaféssa, joissa maisteripromovendien seuralaiset, eli seppeleensitojat valmistavat Yleisen Seppeleensitojan ohjeita seuraten laakeriseppeleet maisteriseuralaisilleen. Lisäksi sitojaisissa nautitaan kevyestä tarjoilusta. Seppeleensitojaisiin ei tarvitse tuoda omia saksia, neulaa tai laakerilehtiä; ne toimitetaan paikalle valmiiksi. Promootiotoimikunta on valmistanut etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitetun pään ympärysmitan perusteella seppeleiden aihiot eli karkaasit. Karkaasit jaetaan sitojille ennen sitojaisten alkua, joten paikalle kannattaa tulla noin vartti ennen varsinaista alkamisaikaa.

Mikäli promovendit ovat toistensa seuralaisia, tai promovendi osallistuu promootioon ilman seuralaista, promootiotoimikunta valmistaa promovendeille seppeleet. Valmiit seppeleet jäävät sitojaisten jälkeen päärakennukselle säilytykseen odottamaan seuraavan päivän aktia.

Aktiharjoitukset klo 14:30, juhlasali

Kunniatohtorit, riemumaisterit- ja tohtorit, tohtori- ja maisteripromovendit

Seppeleensitojaisten päästyä vauhtiin maisteripromovendit siirtyvät kaikkien promovendien yhteisiin aktiharjoituksiin yliopiston suureen juhlasaliin, missä juhlamenojen ohjaaja Sarah Green ohjaa aktiharjoituksia. Kunniatohtorit ja tohtoripromovendit saapuvat tässä vaiheessa paikalle. Harjoituksissa käydään läpi aktin kulku aina saapumiskulkueista vihkimisseremonioihin ja kirkkoon sekä tunnustuksettomaan tilaisuuteen poistumiseen. Harjoitusten jälkeen on mahdollista esittää tarkentavia kysymyksiä aktista ja muista promootion yksityiskohdista. Huomaathan, että aktiharjoitus on kaikille promovendeille pakollinen.

Miekanhiojaiset klo 16:00, Vanhan Raatihuoneen Empiresali

Kunniatohtorit, riemutohtoripromovendit, tohtoripromovendit, miekanhiojat

Tohtoripromovendit siirtyvät oman harjoitusosuutensa jälkeen miekanhiojaisiin, joissa miekanhiojat auttavat tohtoreita hiomaan tohtorinmiekat teräviksi. Hiojaisissa kuullaan primustohtorin puhe miekalle ja vararehtorin puhe vanhimmalle elossa olevalle kunniatohtorille sekä nautitaan musiikista, promootiohengestä ja cocktailpaloista. Tohtoripromovendit teroittavat miekkaansa miekanhiojan pyörittäessä tahkoa. Perinteisiin kuuluu myös, että tohtoripromovendi lausuu muutaman sanan miekkaa hioessaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi mietelause, motto tai runo, jonka pituus voi vaihdella lauseesta-parista noin yhteen minuuttiin. Jos tohtoripromovendi osallistuu promootioon ilman miekanhiojaa, hän voi halutessaan sopia esimerkiksi toisen tohtoripromovendin kanssa tämän pyörittävän tahkoa. Tarvittaessa airut pyörittää tahkoa. Kts. myös pukeutumisohje koskien tohtorinmiekkaa ja hattua.

Seppeleensitojais- & miekanhiojaispäivälliset klo 18:00 Hernesaaren Telakka

Kunniatohtorit, (riemu)promovendit, muut kutsuvieraat aveceineen

Seppeleensitojaisten ja miekanhiojaisten päätyttyä seurueet siirtyvät yhteiskuljetuksella nauttimaan seppeleensitojais- & miekanhiojaispäivällisistä Hernesaaren Telakalle. Bussikuljetus lähtee Senaatintorilta kello 17:30 ja kello 18. Päivällisillä juhlitaan erinomaisesti sidottuja maisterinseppeleitä ja hiottuja tohtorinmiekkoja. Illan aikana kuullaan puheita ja nautitaan ohjelmasta.

Saapumisohjeet & osoitteet:

  • Seppeleensitojaiset: Yliopiston päärakennuksen Unicafé, sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta (Aleksanterinkatu 5). Maksuton narikka. Esteetön kulku Fabianinkadun puolelta, ilmoitattehan tarpeestanne esteettömyyteen promootiosihteerille.
  • Aktiharjoitus: Yliopiston päärakennuksen juhlasali. Tohtorien sisäänkäynti Unioninkadun puolelta. Maisterit siirtyvät sisäkautta juhlasaliin.
  • Miekanhiojaiset: Vanhan Raatihuoneen (nk. Bockin talo) Empiresali, Aleksanterinkatu 20. Esteetön sisäänkäynti kaupungintalon pääovien kautta, Pohjoisesplanadi 11-13.
  • Seppeleensitojais- & miekanhiojaispäivälliset: Hernesaaren Telakka (Henry Fordin katu 6, kartta). Senaatintorin laidalta on edeltävien päivätilaisuuksien päätyttyä järjestetty kuljetus päivälliselle klo 17.30 ja klo 18. Illan päätteeksi Telakan edessä on taksitolppa. Bussi 14 kulkee Hernesaaresta Kampin, Töölön ja Munkkivuoren kautta Pajamäkeen.

Ks. myös pukeutumisohjeetTohtorit tuovat aktiharjoitukseen miekkansa ja hattunsa. Miekat kerätään seuraavan päivän aktia varten talteen hiojaisten jälkeen. Hattu jätetään aktiharjoitusten päätteeksi säilöön päärakennukselle.

Promootioaktipäivä perjantai 27.5.2016

Aktipäivänä maisteri- ja tohtoripromovendit vihitään akateemiseen arvoonsa antamalla heille juhlallisesti oikeus käyttää vastaavien tutkintojen arvomerkkejä: maisterinseppelettä ja -sormusta sekä tohtorinhattua ja -miekkaa. Aktissa promovoidaan myös riemumaisterit ja -tohtorit sekä kunniatohtorit.

Promootioakti, klo 10:00, päärakennuksen juhlasali

Kunniatohtorit, riemupromovendit ja promovendit sekä kutsuvieraat aveceineen, muu yleisö

Aktia voi tuoda seuraamaan oman seuralaisen lisäksi kaksi omaista. Omaisten ohjeet löydät alta. Istumajärjestyksen voit tarkistaa juhlasalin istumakartasta (jpg). Valokuvaus on aktissa kielletty. Maisteripromovendit ja heidän seppeleensitojansa sekä tohtoripromovendit saapuvat aktiin kulkueena. Miekanhiojat, omaiset ja kunniavieraat istuvat valmiiksi salissa omilla paikoillaan. Kaikkien promovendien kannattaa muistaa syödä tukeva aamiainen aktipäivänä, sillä aktissa joutuu seisomaan useamman tunnin ajan. Promovendien seuralaisineen on hyvä olla paikalla ajoissa, viimeistään klo 9.00. Omaisten tulee olla paikalla viimeistään 9.30. Promootioakti alkaa klo 10.00, jonka jälkeen saliin ei pääse enää sisälle. Myöskin etiketin vastaisessa asustuksessa saapuvien sisäänpääsy voidaan evätä.

09.30 Maisteri- ja tohtoripromovendit sekä seppeleensitojat kokoontuvat aktiharjoituksissa näytetyissä paikoissa kulkueiksi.
10.00 Promootioakti alkaa, kulkueet tulevat sisään juhlasaliin.

Aktin ohjelma:

Promoottorin puhe
Kanslerin luvan lukeminen
Promootiokantaatti
Tiedekunnan kysymys primamaisterille
Primamaisterin vastaus
Maisterien ja riemumaisterien vihkiminen
Tiedekunnan kysymys primustohtorille
Primustohtorin vastaus
Tohtorien, riemutohtorien ja kunniatohtorien vihkiminen
Promoottorin loppusanat
Maamme

Juhlakulkue Tuomiokirkkoon ja tunnustuksettomaan tilaisuuteen, n. klo 13

Promootiojumalanpalvelus, Tuomiokirkko (esteetön sisäänkäynti kryptan kautta, Kirkkokatu 18)
Tunnustukseton tilaisuus, Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36

Jumalanpalvelukseen siirrytään kulkueissa juhlamenojen ohjaajan ohjeistuksen mukaan. Viimeisenä juhlasalista poistuvat yliopiston ulkopuoliset kutsuvieraat ja omaiset. Kulkue erkanee kirkon portailla kahtia – jumalanpalvelukseen osallistuviin ja tunnustuksettomaan tilaisuuteen osallistuviin. Paikalla on airuita ohjeistamassa. Tunnustuksettomasta tilaisuudesta ja kirkosta myös poistutaan samoissa kulkueissa, jotka kävelevät takaisin yliopiston päärakennukseen, jolloin naulakkoon jätetyt tavarat voi noutaa. Sateen sattuessa vieraille jaetaan lainasateenvarjot ennen yliopistolta poistumista kulkuetta varten.

Jumalanpalveluksen ja tunnustuksettoman tilaisuuden arvioitu kesto on noin tunti.

Promootiopäivällinen, klo 18, Finlandia-talo, Mannerheimintie 13

Kunniatohtorit, riemupromovendit ja promovendit sekä kutsuvieraat aveceineen

Aktipäivä huipentuu arvokkaaseen päivälliseen Finlandia-talolla. Kuohuviinitarjoilu alkaa kello 18, jota seuraa herkullinen illallinen arvokkaassa tunnelmassa.

Saapumisohjeet & osoitteet:

 • Akti:
  Aleksanterinkatu 5 / Unioninkatu 34 (esteetön sisäänpääsy Fabianinkatu 33). Helsingin yliopiston päärakennus. Narikat Aleksanterinkadun sisäänkäynnin luona.
 • Jumalanpalvelus:
  Unioninkatu 29. Helsingin Tuomiokirkko. Siirtyminen kulkueena suoraan aktista. Esteetön sisäänkäynti kryptan kautta, Kirkkokatu 18.
 • Tunnustukseton tilaisuus:
  Unioninkatu 36, Kansalliskirjaston kupolisali.
 • Promootiopäivällinen:
  Mannerheimintie 13, Finlandia-talo.

Omaisten ohjeet promootioon:

Promootio on juhlallinen tilaisuus ja promootioakti on kolmipäiväisen tapahtuman huipentuma. Aktin askelmerkit on selkeästi ennalta määrätty. Etiketin noudattaminen on tärkeää. Pukeutumisohje omaisille on miehillä tumma puku, naisilla musta tai tumma pitkä puku. Omaiset istuvat salissa valmiiksi kulkueiden tullessa sisään. Käyttäkää saapuessanne Aleksanterinkadun puoleista sisäänkäyntiä, jonka luota löydätte narikat takeillenne ja ylimääräisille tavaroillenne.Voitte tarkistaa omaisten käytössä olevat sektorit istumakartasta (jpg). Paikan päällä on airuita ohjaamassa oikeille paikoille. Omaisten tulee olla paikalla viimeistään 9.30. Promootioakti alkaa klo 10.00, jonka jälkeen saliin ei pääse enää sisälle. Myöskin etiketin vastaisessa asustuksessa saapuvien sisäänpääsy voidaan evätä. Valokuvaaminen on kielletty, ettei tunnelma latistu. Promootiolla on virallinen kuvaaja, joka tallentaa tilaisuuden. Myöskään aplodeeraus ei kuulu etikettiin. Tohtorin oppiarvon omaavat voivat tuoda oman tohtorinhattunsa mukanaan.

Aktin jälkeen omaiset siirtyvät airueiden opastamina muun juhlaväen perässä joko jumalanpalvelukseen tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen, joista poistutaan vielä samoissa kulkueissa takaisin yliopiston päärakennukselle. Huom! Tunnustuksettomassa tilaisuudessa on valitettavasti niukasti istumatilaa, joten on mahdollista, että omaiset joutuvat seisomaan tilaisuuden ajan. Sekä tunnustuksettoman tilaisuuden että jumalanpalveluksen arveltu kesto on noin tunti.

Muista tarkistaa myös aktipäivän pukeutumisohjeetMaisterinsormus tai muu kultainen / kullattu sormus laitetaan hansikkaiden päälle vasempaan etusormeen. Seppele pidetään päässä myös illallisilla. Nuoret tohtorit pitävät päivällisillä hatun päässään ja miekan mukanaan.

Retki­- ja tanssiaispäivä lauantai 28.5.2016

Promootioretki klo 9:30

Kunniatohtorit, (riemu)promovendit aveceineen

Promootioretki on promootiojuhlien epävirallisin osio. Vesibusseihin nousu alkaa Lyypekinlaiturissa kello 9:30, joten paikalla ei tarvitse olla aikaisemmin. Teemme veneretken Helsingin edustalla ja nautimme merellisten maisemien ja tunnelman lisäksi kuohuvaa purjehduksen lomassa. Sateen sattuessa laivoissa on tilaa myös sisäpuolella.

Ilmoittauduthan laivoihin ohjaaville airuille, mikäli tarvitset apua esteettömyysasioissa – pyörätuolissa liikkuvat pääsevät laivoihin nostamalla ja yhdessä vesibusseista on myös inva-wc-mahdollisuus.

Vesibussit saapuvat yksi kerrallaan Kruunuvuorenrannan laituriin noin klo 12. Tämän jälkeen siirrytään Öljysäiliö 468:n sisäpuolelle nauttimaan lounasta. Ohjelmassa on taustamusiikkia, tervetuliaispuhe sekä keväistä, kukka-aiheista taideohjelmaa halukkaille. Tilaisuuden luonne on rento ja halutessaan iltapäivää voi viettää myös ulkona, sillä säiliön ympäristössä on hyvin tilaa piknik-henkiselle oleskelulle. Bussikuljetukset Herttoniemen kautta kohti keskustaa lähtevät kello 14 ja 15.

Öljysäiliöllä on sijaintinsa vuoksi erittäin tuulista, joten aurinkoisellakin säällä on syytä varata tarpeeksi lämpimiä vaatteita mukaan retkelle!

Promootiotanssiaiset klo 19:00

Kunniatohtorit, (riemu)promovendit aveceineen, kutsuvieraat

Promootio huipentuu promootiotanssiaisiin Vanhalla ylioppilastalolla ja sitä seuraavaan yökulkueeseen. Vanhan ovet aukeavat 17:30, jolloin myös juhlijoita palveleva Ylioppilaskameroiden kuvauspiste aukeaa. Ohjelma alkaa klo 19:00. Ilta alkaa juhlamenojen ohjaajan tervetuliaistoivotuksella, jonka jälkeen tanssitaan tohtoreiden ja kutsuvieraiden poloneesit, maisterifranseesi ja maisterien yhteinen valssi. Pienen tauon jälkeen tanssitaan juhlatansseja ja kuullaan puhe  Loputtomalle laululle. Illan aikana syödään buffet-illallinen (noin klo 21.30) ja nautitaan yllätyksellisistä ohjelmanumeroista. Ohjelmassa on myös kevyempää tanssimusiikkia. Juhlinta jatkuu aina puolille öin, jolloin promoottori poistuu nuorten tohtorien muodostaman miekkakujan läpi.

Tanssiaisissa tanssitaan seuraavat juhlatanssit:

Krakowiak & valssi
Mignon & valssi
Cicapo & valssi
Pas d’Espagne & valssi
Grande valse

Juhlatansseja harjoitellaan Saksalaisella koululla (Malminkatu 14) perjantaina 20.5. klo 19:15-20:45.

Tanssiaisissa on mahdollisuus valokuvauttaa itsensä ja seuralaisensa.

Valokuvaus tapahtuu Kuppilan aulassa ensimmäisessä kerroksessa klo 17.30 alkaen. Muotokuvaus on maksullinen ja maksu hoidetaan laskutuksella valokuvien toimituksen yhteydessä. Lisätietoa mm. hinnastosta löydät täältä.

Noin puoli yhden aikaan alamme järjestäytyä Vanhan ylioppilastalon eteen yökulkuetta varten. Mukaan otetaan runsaasti kuohuviiniä ja juhlamieltä ja jalkaan vaihdetaan mukavat kengät. Kulkijoita seuraa myös huoltoauto, jonne on mahdollista jättää ylimääräisiä tavaroitaan. Yökulkueen aikana kuullaan puheita patsaiden äärellä ja nautitaan öisestä Helsingistä. Kulkue päättyy auringon noustessa Haaksirikkoisten patsaalle. Auringon noustua siirrytään jatkoille ja aamiaiselle lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevalle Nylands Nationille.

Ks. myös pukeutumisohjeetMaisterit pitävät päässään laakerinseppelettä, tohtoreilla mukanaan miekka sekä hattu.

Saapumisohjeet & osoitteet:

 • Veneretki: Lyypekinlaituri Vanhan kauppahallin vieressä (HUOM! Paikka muuttunut!) Kauppatori 20 (Suomenlinnan lauttojen vieressä)
 • Tanssiaiset: Mannerheimintie 3. Vanha ylioppilastalo.
 • Jatkot & aamiainen: Kasarmikatu 40. Nylands Nation. Aamiainen jatkuu puolille päivin.