Promootiotanssiaiset

Promootiolauantaina järjestetään tanssiaiset Vanhalla ylioppilastalolla. Illan ohjelmassa tanssitaan perinteikkäät kutsuvieras- ja tohtoripoloneesit, mustien ja valkoisten juhlapukujen värittämä moniosainen maisterifranseesi sekä joukko juhlatansseja valsseineen. Orkesteri soittaa juhlatanssien jälkeen kevyttä musiikkia kaikkien juhlijoiden tanssittavaksi. Tanssien lomassa nautitaan buffetillallinen ja lopulta kunnioitetaan valittuja vieraita juhlakannoin. Illan muuttuessa yöksi siirrytään päättelemään promootiojuhla yökulkueella ympäri kaupungin keskustan ihailemaan sunnuntaista auringonnousua. Promootiohengen nostattamiseen tanssiharjoitukset ovat ylivoimainen tapa, tanssiaisista puhumattakaan.

Poloneesit

Mitä tohtori- ja kutsuvieraspoloneesit ovat?

Tohtoripoloneesi on tuoreiden tohtoreiden ja heidän seuralaistensa näytösnumero, kuten maistereiden franseesi. Perinteinen poloneesi on arvokas kulkuetanssi, jossa pareista muodostuu rivejä jotka taas kasvavat ja purkautuvat. Rauhallinen tempo varmistaa että tohtorinhatut ja miekat pysyvät tukevasti tanssissa mukana. Kutsuvieraspoloneesi on myös näytöstanssi, johon osallistuvat siihen kutsutut henkilöt. Tanssiin osallistuu promootioon kuuluvia ihmisiä, kuten promoottori ja yleinen seppeleensitojatar sekä esimerkiksi riemumaistereita tai kunniatohtoreita sekä yliopistoväkeä kanslerin ja rehtorin johdolla.

Kutsuvieraiden tanssittua poloneesinsa vastapromovoidut tohtorit kokoontuvat uusine oppiarvotunnuksineen sisääntuloonsa tanssiakseen tohtoripoloneesin. Poloneesiin kuuluu yhtenäisesti mustat asut, jolloin siihen voivat osallistua vihityt tohtorit miekanhiojattarineen tai miekanhiojineen; tohtorin tanssiparina voi olla myös kuka tahansa frakkiasuinen, kunhan vihitty maisteri muistaa riisua siksi aikaa seppeleensä.

Poloneesit harjoitellaan tanssiaisten kenraaliharjoituksessa.

Maisterifranseesi

Entä maisterifranseesi?

Maisterifranseesi on tuoreiden maistereiden ja heidän seuralaistensa esittämä huikean hieno kuviotanssi. Täysmittaiset franseesit ovat nykyään jo harvinaisia, joten niihin osallistuminen samoin kuin niiden näkeminen on harvinaistunut elämys, eikä sellaisen tanssimiseen ei koidu mahdollisuuksia oikeastaan muuten kuin valmistumalla Helsingin yliopistosta. Franseesissa maisterit seuralaisineen tanssivat suurissa neliöissä monipuolisia kuvioita, joiden tempo vaihtelee rauhallisesta kävelystä hurjaan laukkaan. Tanssin harjoittelussa eniten aikaa vaativa osa onkin yhteistanssin hiominen, ei niinkään tanssiaskeleiden ja -kuvioiden ylenpalttinen vaativuus.

Maisterifranseesiin osallistuvat siihen ilmoittautuneet ja sitä varten harjoitelleet maisterit pareineen. Juhlan kohokohdassa maisterin pari voi olla frakkiin tai maisteripromovendin valkoiseen iltapukuun pukeutunut seppeleensitojatar, seppeleensitoja, kutsuvieras, toinen promovoitu maisteri tai tohtori. Maisterifranseesin oppimiseen ei tarvita erityistä tanssitaitoa, mutta sen moniosaisuuden ja juhlavuuden vuoksi osallistuvien parien täytyy osallistua lähtökohtaisesti jokaiseen franseesiharjoitukseen alla olevan aikataulun mukaan. Maisterifranseesia tanssitaan parien muodostelmassa, joten muistathan, että jos joudut keskeyttämään harjoituksissa käymisen, oman parisi lisäksi myös kaksi osallistujaa jostakin toisesta parista joutuu jäämään sen esityksestä sivuun.

Juhlatanssit

Mistä on peräisin akateeminen tanssiperinteemme?

Tanssiperinteemme, joka elää yhä aktiivisesti promootioiden lisäksi osakunnissa, ainejärjestöissä ja ylioppilaskunnassa, pohjautuu paljolti 1800-luvun seuratansseihin joiden juuret taas löytyvät usein Keski-Euroopan hovitansseista. Useista tansseista onkin olemassa sekä reippaampi kansanomaisempi että rauhallisempi juhlavampi versio, hyvänä esimerkkinä on Mignon jonka kehruuvalssiversiossa samat askeleet saavat vauhdikkaamman muodon nopeamman musiikin seurana.

Kaikkien yhteisen valssin jälkeen siirrytään akateemisten perinteiden juhlatansseihin. Niitä ovat tänä vuonna Krakowiak, Mignon, Cicapo, Pas d’Espagne ja Grande valse. Niihin voivat osallistua tanssiaisissa kaikki, tanssikorttiinsa illan aikana sopimiensa parien kanssa. Juhlatansseja harjoitellaan yhteisesti niin kutsutuissa yleisissä tanssiharjoituksissa, jotka järjestetään huhti-toukokuun aikana. Samoin tanssiaisten kenraaliharjoituksessa kerrataan juhlatanssit. Tanssiharjoituksiin osallistuminen ei ole välttämätöntä, mutta silti suositeltavaa vain juhlatansseihin osallistuville.

Airuet auttavat illan aikana tanssijoita seppeleiden, hattujen, käsilaukkujen ym. asusteiden tilapäisessä säilyttämisessä, tietysti naulakkopalvelun lisäksi. Samoin juhlakulkueeseen siirryttäessä juhlijoita auttaa tiedekuntajärjestö Kannunvalajat kuljettamalla ylimääräiset vaatteet ja asusteet kulkueen aikana jatkojuhlapaikkaan.

Tanssiharjoitukset

Lauantain 28.5. promootiotanssiaisissa tanssittavia tansseja harjoitellaan 29.4.-20.5. välisenä aikana Saksalaisella koululla Kampissa (Malminkatu 14).

Franseesiharjoitukset (pakolliset franseesiin osallistuville maisteripromovendeille):

 • Pe 29.4. klo 19.00-20.30
 • Ma 9.5. klo 17.00-18.30
 • To 12.5. klo 19.30-21.00
 • La 14.5. klo 13.00-14.30
 • Ma 16.5. klo 17.00-18.30
 • To 19.5. klo 19.30-21.00

Maisteri, ilmoittaudu mukaan mikäli franseesin tanssiminen lainkaan kiinnostaa! Tanssiminen ei edellytä etukäteistaitoja. Harjoituksiin osallistumalla selviät franseesista tanssiaisissa. Kerrotaanpa myös huhuja franseesin lumoissa tanssia jatketun myös spontaanisti myöhemmin yöllä kaupungin kaduilla. Tästä et halua jäädä paitsi!

Jotta tanssi sujuisi, on harjoituksissa käyminen välttämätöntä. Parista molemmat voivat olla pois yhdestä harjoituksesta, mutta eivät molemmat yhtä aikaa. On kannatettavaa yrittää etsiä tilapäispari puuttuvan tilalle.

Yleiset tanssiharjoitukset (ei pakolliset)

 • Ke 18.5. klo 17.30-19.00: Yleiset tanssit sekä poloneesi (tohtoreille ja kutsuvieraille)
 • Pe 20.5. klo 19.15-20.45: Yleiset tanssit

Yleisten tanssien harjoituksissa voit etukäteen treenata juhlatansseja. Juhlatansseja voi itse tanssiaisissa tanssia myös käymättä harjoituksissa, jos tanssit luonnistuvat muuten – esimerkiksi aikaisempien akateemisiin vuosijuhliin, vanhojen tansseihin tai promootioihin osallistumisen johdosta.

Tanssiaisten kenraaliharjoitukset sisäänkäyntien, järjestäytymisten ja kaikkien juhlatanssien suuressa tilassa onnistumista varten pidetään maanantaina 23.5. klo 17-20 Vanhalla ylioppilastalolla. Kenraaliharjoituksessa ei enää opetella tansseja, vaan käydään läpi tanssiaisten kulku.

Kenraaliharjoitus viedään läpi seuraavanlaisella aikataululla:

Klo 17.00 franseesiharjoitus kahdella läpimenolla
Klo 18.00 juhlatanssien harjoitus
Klo 19.00 poloneesiharjoitus tohtoreille ja mahdollisille kutsuvieraille

Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen tanssiharjoitukset@gmail.com. Voit ilmoittautua myös ilman paria, jolloin tanssinopettajat etsivät parin ensimmäisessä harjoituksessa muiden ilmoittautuneiden joukosta mahdollisuuksien mukaan.

Ikuista itsesti Promootiotanssiaisissa

Promootiotanssiaisten yhteydessä 28.5. on mahdollista ikuistaa itsensä yksin, avecin tai kaverin kanssa studiomuotokuvalla.

Kuva on perinteinen muotokuva, kuvaaja ottaa sekä muutaman kokovartalokuvan että ylävartalokuvan. Otetuista kuvista voit valita mieluisat, jotka viimeistelemme ja toimitamme paperivedoksena postitse. Kuva on oletusarvoisesti värikuva, mutta sen saa halutessa mustavalkoisena.

Hinnasto:

 • Kuvaus (sis. yhden A4-vedoksen) 65 €
 • Käsittely (per valittu lisäkuva 10 €
 • A4-vedos (puuvilla, Fine Art) 15 €
 • 13 x 18 cm vedos (puuvilla, Fine Art) 12 €
 • A4-vedos (puolimatta) 9 €
 • 13 x 18 cm vedos (puolimatta) 7 €

Kuvausstudio palvelee promootiotanssiaisiltana niin pitkää kuin kuvattavia riittää. Ajan voi halutessaan varata etukäteen sähköpostitse, muussa tapauksessa kuvaukset järjestetään jonotusperiaatteella.

Kuvauksen järjestää Ylioppilaskamerat ry. Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse osoitteeseen info@ylioppilaskamerat.fi.