Seppeleensitojais-­ ja miekanhiojaispäivä 26.5.2016

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä valmistaudutaan seuraavan päivän aktiin ja aloitetaan promootiojuhlinta päivällisillä.

Seppeleensitojaiset klo 14:00, päärakennuksen Unicafé

Maisteripromovendit, seppeleensitojat

Päivän aloittavat seppeleensitojaiset yliopiston päärakennuksen Unicaféssa, joissa maisteripromovendien seuralaiset, eli seppeleensitojat valmistavat Yleisen Seppeleensitojan ohjeita seuraten laakeriseppeleet maisteriseuralaisilleen. Lisäksi sitojaisissa nautitaan kevyestä tarjoilusta. Seppeleensitojaisiin ei tarvitse tuoda omia saksia, neulaa tai laakerilehtiä; ne toimitetaan paikalle valmiiksi. Promootiotoimikunta on valmistanut etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitetun pään ympärysmitan perusteella seppeleiden aihiot eli karkaasit. Karkaasit jaetaan sitojille ennen sitojaisten alkua, joten paikalle kannattaa tulla noin vartti ennen varsinaista alkamisaikaa.

Mikäli promovendit ovat toistensa seuralaisia, tai promovendi osallistuu promootioon ilman seuralaista, promootiotoimikunta valmistaa promovendeille seppeleet. Valmiit seppeleet jäävät sitojaisten jälkeen päärakennukselle säilytykseen odottamaan seuraavan päivän aktia.

Aktiharjoitukset klo 14:30, juhlasali

Kunniatohtorit, riemumaisterit- ja tohtorit, tohtori- ja maisteripromovendit

Seppeleensitojaisten päästyä vauhtiin maisteripromovendit siirtyvät kaikkien promovendien yhteisiin aktiharjoituksiin yliopiston suureen juhlasaliin, missä juhlamenojen ohjaaja Sarah Green ohjaa aktiharjoituksia. Kunniatohtorit ja tohtoripromovendit saapuvat tässä vaiheessa paikalle. Harjoituksissa käydään läpi aktin kulku aina saapumiskulkueista vihkimisseremonioihin ja kirkkoon sekä tunnustuksettomaan tilaisuuteen poistumiseen. Harjoitusten jälkeen on mahdollista esittää tarkentavia kysymyksiä aktista ja muista promootion yksityiskohdista. Huomaathan, että aktiharjoitus on kaikille promovendeille pakollinen.

Miekanhiojaiset klo 16:00, Vanhan Raatihuoneen Empiresali

Kunniatohtorit, riemutohtoripromovendit, tohtoripromovendit, miekanhiojat

Tohtoripromovendit siirtyvät oman harjoitusosuutensa jälkeen miekanhiojaisiin, joissa miekanhiojat auttavat tohtoreita hiomaan tohtorinmiekat teräviksi. Hiojaisissa kuullaan primustohtorin puhe miekalle ja vararehtorin puhe vanhimmalle elossa olevalle kunniatohtorille sekä nautitaan musiikista, promootiohengestä ja cocktailpaloista. Tohtoripromovendit teroittavat miekkaansa miekanhiojan pyörittäessä tahkoa. Perinteisiin kuuluu myös, että tohtoripromovendi lausuu muutaman sanan miekkaa hioessaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi mietelause, motto tai runo, jonka pituus voi vaihdella lauseesta-parista noin yhteen minuuttiin. Jos tohtoripromovendi osallistuu promootioon ilman miekanhiojaa, hän voi halutessaan sopia esimerkiksi toisen tohtoripromovendin kanssa tämän pyörittävän tahkoa. Tarvittaessa airut pyörittää tahkoa. Kts. myös pukeutumisohje koskien tohtorinmiekkaa ja hattua.

Seppeleensitojais- & miekanhiojaispäivälliset klo 18:00 Hernesaaren Telakka

Kunniatohtorit, (riemu)promovendit, muut kutsuvieraat aveceineen

Seppeleensitojaisten ja miekanhiojaisten päätyttyä seurueet siirtyvät yhteiskuljetuksella nauttimaan seppeleensitojais- & miekanhiojaispäivällisistä Hernesaaren Telakalle. Bussikuljetus lähtee Senaatintorilta kello 17:30 ja kello 18. Päivällisillä juhlitaan erinomaisesti sidottuja maisterinseppeleitä ja hiottuja tohtorinmiekkoja. Illan aikana kuullaan puheita ja nautitaan ohjelmasta.

Saapumisohjeet & osoitteet:

    • Seppeleensitojaiset: Yliopiston päärakennuksen Unicafé, sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta (Aleksanterinkatu 5). Maksuton narikka. Esteetön kulku Fabianinkadun puolelta, ilmoitattehan tarpeestanne esteettömyyteen promootiosihteerille.
    • Aktiharjoitus: Yliopiston päärakennuksen juhlasali. Tohtorien sisäänkäynti Unioninkadun puolelta. Maisterit siirtyvät sisäkautta juhlasaliin.
    • Miekanhiojaiset: Vanhan Raatihuoneen (nk. Bockin talo) Empiresali, Aleksanterinkatu 20. Esteetön sisäänkäynti kaupungintalon pääovien kautta, Pohjoisesplanadi 11-13.
    • Seppeleensitojais- & miekanhiojaispäivälliset: Hernesaaren Telakka (Henry Fordin katu 6, kartta). Senaatintorin laidalta on edeltävien päivätilaisuuksien päätyttyä järjestetty kuljetus päivälliselle klo 17.30 ja klo 18. Illan päätteeksi Telakan edessä on taksitolppa. Bussi 14 kulkee Hernesaaresta Kampin, Töölön ja Munkkivuoren kautta Pajamäkeen.

Ks. myös pukeutumisohjeetTohtorit tuovat aktiharjoitukseen miekkansa ja hattunsa. Miekat kerätään seuraavan päivän aktia varten talteen hiojaisten jälkeen. Hattu jätetään aktiharjoitusten päätteeksi säilöön päärakennukselle.